Zsinór társasház

 

Környezet:

A tervezési terület a Zsinór utcának a Szent László utca és a Fáy köz közé eső szakaszán található telek, közterületi csatlakozással a Zsinór utca és a Szent László utca felé is. A beépítési szabályozás értelmében a Zsinór utca felől és a Szent László utca felől is telekhatárra épül.

A szomszéd utcákban igényes épületeket találunk. A Zsinór utca átellenes oldalán egy önkormányzati fejlesztésű, a tervezett épületnél egy szinttel nagyobb magasságú, igényesen megtervezett és kivitelezett épület található. A Zsinór utcai térfalat zártsorúan folytatja a tervezett épület. 

A gyalogos beközlekedés a Szent László utca felőli járdáról történik, míg a gépkocsi megközelítés szét lett választva: a földszinti parkoló elérése a Zsinór utcából történik, míg a pinceszinti teremgarázst feltáró rámpa a Szent László utcáról nyílik. 

A lakások összetétele a tervezési programnak megfelelően változatos. A területük felfelé növekszik. Nagyobb alapterületű lakásokat a sarkokon, illetve a penthouse szinten találunk, míg a kisebbek a belső udvarra tájoltak, vagy a köztes mezőkben helyezkednek el.

 

A tervezett épület rövid leírása:

A tervezett épület 1 pinceszint, földszint + 3 emeleti, egy tetőszinti kialakítású. A lakóépület alaprajzi tömege az utcákat követő L alak, igazodva a telek beépítési lehetőségeihez, valamint a közelmúlt fejlesztéseinek magasságához.

A társasház 34 db lakása az 1 - 3. emeleteken + penthouse szinten (10-10-10-4) került elhelyezésre. A lakásokban szobaszám tekintetében, pedig 1-től 4 szobásig minden típus megtalálható benne.

A lakásokban a fürdőszobák és a wc-helyiségek nagyobb része belső, homlokzati csatlakozás nélküli kialakításúak, ezért gyűjtőkürtős egyedi elszívást kapnak. Valamennyi lakásban a konyha a nappalival egy légtérben, annak bővületeként lett kialakítva oly módon, hogy a nappali alapterülete minden esetben eléri vagy meghaladja a 20 m2-t. A konyhák szabályozott légcseréjét gyűjtőkürtős egyedi elszívó rendszer biztosítja.

A lakóépület pinceszintjén és földszintjén található teremgarázsokban került elhelyezésre a 35 parkoló. Ebből a -1 szinti mélygarázsban 21 db került elhelyezésre, melyhez a lejutást a Szent László utcáról nyíló, épület alatt található rámpa biztosítja.

A lakóépület földszintjén található a gyalogos bejáraton keresztül feltáruló lépcsőházi előtér, valamint a hulladéktárolók, a kerékpártárolók, gépészeti helyiségek, illetve egy 18 állásos teremgarázs is. A garázsba a Zsinór utca felől, egy behajtón keresztül biztosított a bejutás. Az előterek méretét alapvetően meghatározta a tervezési program, miszerint mesterséges elszívás nélkül kialakítandó előtér tűzvédelmi szempontból. 

Az épületben való függőleges közlekedést 1 kétkarú lépcső és 1 db bútorszállításra alkalmas felvonó biztosítja. A folyosók természetes megvilágításának biztosítására a töréspontban egy átriumot terveztünk kialakítani, mely a tetőn üveg felülvilágítóval kerül kialakításra.

A tervezett lakóépület minden szempontból megfelel a kerületi szabályzatban előírt beépítési paramétereknek.

 

Alkalmazott anyagok, szerkezetek:

Anyagok, szerkezetek:

Az alapozásra és a tartószerkezetre a tartószerkezeti műleírás tér ki. A függőleges tartószerkezet monolit vasbeton pillérek, 20 cm-es vasbeton falak és 30 cm-es Ytong falak, melyeket monolit vasbeton födémek zárnak le. Ez elé az egész vakolt homlokzati szakaszon Dryvit rendszerű hőszigetelt vakolat kerül. Hőszigetelés kerül a külső falszerkezetben lévő vb. falak, ill. koszorúk elé. 

Falazatok, födémek:

A külső térelhatároló-tartófal 30 cm vtg. Ytong fal az energetikai követelményeknek megfelelő hőszigetelő habarcsba rakva, külső alapvakolattal dryvit hőszigeteléssel+színvakolattal; a magasabb hőmérsékletű-páratartalmú helyiségekben párazáró belső bevonattal.

Az emeletközi és zárófödémek monolit vasbeton szerkezetűek, az aktuális igényeknek megfelelő padló rétegrenddel.

Válaszfalak:

A válaszfalak 10 cm vastag falazott Ytong válaszfalak.

Kémény:

(gépészeti leírás szerint).

Nyílászárók:

- Lakásbejárati ajtók. MABISZ-minősítésű szendvicsszerkezet, 34 db léghanggátlással, többpontos biztonsági zárral

- az ablakok műanyag szerkezetek

Tetőszerkezet:

Az épület lapostetős kialakítású, nem járható lapostetők kialakításával.

Homlokzatképzés:

A homlokzatokon vakolt, festett felületek RAL 9001 törtfehér és bézs színben váltakoznak. Az erkélyek függőleges pálcás korláttal határoltak, melyek RAL 7038 achátszürke színben porszórtak.

Szellőzés:

A vizes helyiségek nagy része belső elhelyezkedésű, mesterséges szellőzéssel ellátott – gépészeti műleírás szerint. 

Világítás:

Az épület megvilágítási és egyéb elektromos vonatkozású megoldásait az elektromos műszaki leírás tartalmazza.

 

A hőszivattyús rendszer

Az energiatakarékos rendszerek önmagukban is környezetbarátnak mondhatók, hiszen "takarékoskodnak" a föld fosszilis energiakészletével, és alacsonyabb károsanyag kibocsátást vonnak maguk után. A hőszivattyús rendszer és a mennyezet fűtés-hűtés rendszer zöldbarát megoldás, miközben kényelmesen a kívánt hőmérséklet elérését biztosítja.

 

fűtőberendezések helyett (gáz, szén, fa, olaj, villany) fűtésre, hűtésre és melegvíz előállítására használható, amely a környezetéből hőt von ki, és azt az ismert tüzelőanyagoknál sokkal jobb hatásfokkal, a környezetet kímélve hasznosítja. Röviden: a Nap környezetünkben tárolt energiáját - levegő, víz, talaj -, plusz hozzáadott villamos energiát felhasználva, fűtjük az épületeinket. (Az arány kb. 75% környezeti energia + 25% villamos energia.) Gazdaságos, biztonságos, nincs szénmonoxid mérgezés!

 

A mennyezetfűtés-hűtés rendszer

 

Ennél a fűtési technológiánál a mennyezetre kerül a fűtő panel. Láthatatlan a fűtőtest a mennyezetben - nem látszik, csak fűt. A működése során ez sugárzó hőt biztosít, mely az ablakon besütő napsütés érzetét kelti, csak a fényhatás nélkül. Higiéniai előnyei is vannak: nem keletkezik említésre méltó légmozgás és így a porszemek és más szennyeződések nem kavarognak a levegőben. Lehetőség van arra is, hogy nyáron a rendszert hűtésre is használjuk. A felülethűtés a létező legkomfortosabb formája a légkondicionálásnak, ugyanis nincs légmozgás, huzathatás, nincs ventilátor, csendes, korszerű és kényelmes.

 

REHAU mennyezetfűtés - hűtés

 

 

Okosotthon rendszer

 

Okosotthon 

Az okosotthon automatikusan alkalmazkodik és felhasználja az időjárási körülményeket, így hozzájárul a ház energiatakarékos működtetéséhez. Télen a termosztát beállítható az okostelefonról is, amely által csökkenthető a fűtési költség, ha napközben nem tartózkodunk otthon.  A nap energiáját is a helyiségek fűtésére hasznosíthatjuk. Azonban este automatikusan lezáródnak a redőnyök, így plusz hőszigetelő hatásukat kihasználva elkerüljük a nyílászárón keresztüli nem kívánt hőveszteséget, kevesebb energia szükséges a kellemes hőmérséklet megteremtéséhez. Nyáron a zárt árnyékolók megakadályozzák a helyiségek felmelegedését, nincs szükség a klíma egész napos használatára. Éjszaka a redőnyök, vagy az ablak szellőztetési pozíciója lehetővé teszi a hűvös levegő beáramlását.

A külső érzékelőknek köszönhetően a ház automatikusan működik. Ha hirtelen vihar kerekedik, a napellenző visszahúzódik és az ablakok bezáródnak. A természetes és a mesterséges világítás tökéletes összhangban variálható az ott lakók igényeit figyelembe véve. Az okos telefonról küldött parancs végrehajtásáról mindig visszajelzés érkezik, így mindig biztosak lehetünk, hogy például az ajtó, vagy a kapu bezárt. 

Az okosotthon, figyelembe veszi az ott lakók igényeit, könnyen programozható és bővíthető, kényelmet, biztonságot és energiamegtakarítást nyújt.

 

 

Írjon nekünk!